Περί τηλεοπτικής πολιτικής αντιπαράθεσης
Ανάλωσα χθες βράδυ τρεις περίπου ώρες από τη ζωή μου για την παρακολούθηση της τηλεοπτικής πολιτικής αντιπαράθεσης (αντιπαθώ, γενικά, τους ξένους όρους όπως "debate") εν όψει των εκλογών.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν σ' αυτό τον τρόπο της τηλεοπτικής εμφάνισης. Διάλογος δεν υπήρξε, μονόλογοι στη σειρά ήταν στην ουσία. Οι αρχηγοί των δυο μεγάλων κομμάτων αρνήθηκαν και την τηλεοπτική μονομαχία των δυο τους. Κατ' εμέ, αφ' ενός επειδή φοβούνται, αφ' ετέρου επειδή απλά δεν έχουν τίποτα καινούριο/διαφορετικό/ουσιαστικό να πουν.
Πολιτική στη χώρα μας είναι λοιπόν, να μη συμμορφώνεσαι με τους όρους της αντιπαράθεσης για την οποία συμφώνησες. Να υπερβαίνεις το χρόνο. Να διακόπτεις. Να σε ρωτάνε και να ΜΗΝ απαντάς, μιλώντας περί ανέμων και υδάτων. (Σύμφωνοι, ο χρόνος είναι λίγος, αλλά εδώ σας θέλω: κάντε το επιγραμματικά, αν μπορείτε). Να κατηγορείς, να προτείνεις "πρέπει -πολύ γενικά- να γίνει αυτό και αυτό" χωρίς να λες όμως αν και πότε και σε ποιο βαθμό μπορούν να γίνουν και τελικά τι θα κάνεις ΕΣΥ. Γενικά να είσαι στον κόσμο σου σκεπτόμενος νοερά "Εγώ λαέ σε κοροιδεύω, σου πουλάω αέρα κοπανιστό κι αυτή τη στιγμή στον διαφημίζω. Και θα πουλήσουμε καλά κι αυτή την τετραετία...".
Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι αντιπρόσωποί μας στο κοινοβούλιο στη "δημοκρατία" μας; Σ' αυτόυς εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο μέλλον; Λυπάμαι πολύ. Λυπάμαι πάρα πολύ. Τα θερμά μου συλληπητήρια σε όλους τους Έλληνες.
Καλούμαι, λοιπόν, σε εννιά ημέρες από τώρα να διαλέξω εκείνον που θα κάνει το λιγότερο κακό... Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα. Απαιτεί ψυχραιμία, ενημέρωση, κρίση, σκέψη, διορατικότητα. Ίσως αυτό που δεν κάνει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Θα προσπαθήσω να μην είμαι αυτή τη φορά μέσα σ' αυτούς. Ελπίζω το ίδιο για όσο περισσότερους ψηφοφόρους γίνεται...
6 σχόλια:
Είχα ακριβώς την ίδια αίσθηση χτες...και το ίδιο δίλημμα σήμερα. Πραγματικά αναρωτιέμαι τι θα δείξει και αυτή τη φορά η κάλπη!
Προσωπικά δεν παρακολούθησα το debate (αντίθετα από σένα έχω αδυναμία στους ξένους όρους).Όχι σκόπιμα, απλά δεν ήταν δυνατό λόγω υποχρεώσεων. Θεωρώ όμως ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να φέρω την εικόνα στο μυαλό μου...Οι πολιτικοί "αρχηγοί" (ο Θεός να τους κάνει αρχηγούς...) μέσα σε ρούχα για τα οποία θα αποφάσισαν άπειροι ειδικοί μέρες τώρα, με ύφος που τους επέβαλλαν οι επικοινωνιολόγοι, να προσπαθούν να πουν αυτά που έτσι κι αλλιώς ήθελαν να πουν ακόμα και αν κανείς δεν τους ρωτήσει...Τους φαντάζομαι να αποφεύγουν να απαντήσουν (οι περισσότεροι δεν θα είχαν ιδέα τι να πουν) σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, και ευτυχώς για αυτούς το σύστημα του debate τους δίνει αυτό το δικαίωμα να κάνουν τα δικά τους.Υποθέτω ότι ο πρωθυπουργός, θα μίλησε για το εξαιρετικό έργο της κυβέρνησης, παρά τα εμπόδια των τελευταίων ημερών από ανθέλληνες, ταραξίες, αναρχικούς, αλλοδαπούς, έγχρωμους κλπ. Ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης θα έριξε το φταίξιμο στην άθλια διακυβέρνηση, δε θα μίλησε για το τι θα κάνει αυτός σωστά αλλά για το τι έκαναν οι άλλοι λάθος. Η Γ.Γ του ΚΚΕ θα ζήτησε την ψήφο των Ελλήνων όχι γιατί έχει κάποιο έργο να πραγματοποιήσει αλλά γιατί απέτυχαν τα άλλα δύο κόμματα (τακτική μη χείρον βέλτιστο?). Για τον κύριο Αλαβάνο τι να πω, δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να υποστηρίξει κάποιος αριστερός με το δικό του Ε9.Ο κύριος Καρατζαφέρης προβλέψιμος και ασχολίαστος από μέρους μου θα κέρδισε τις τηλεοπτικές εντυπώσεις (τόσες ώρες στην tv τελικά δεν μπορεί να πήγαν χαμένες).Ο κ. Παπαθεμελής...χμ... δεν ξέρω μάλλον θα διαβάσω τι είπε και ίσως επανέλθω (νέο πρόσωπο στο προσκήνιο βλέπεις).
Sorry αν παραείναι μεγάλο και ίσως κουραστικό το post μου ίσως έπρεπε να τα γράψω στο δικό μου Blog , αλλά μου έδωσες την αφορμή...
Και βέβαια ξέχασα να μας ευχηθώ καταλήγοντας...Περαστικά μας.
@Charoulita:
Προσωπικά περιμένω "εκπλήξεις" από την κάλπη, μεγάλο ποσοστό αποχής και ενισχυμένα το 3ο και το 4ο κόμμα, ίσως και μέχρι το 10%! Θα δείξει πάντως.
ΔΕΝ είναι τυχαίο που απαγορεύτηκε η δημοσίευση των δημοσκοπήσεων...
@e t:
Μια χαρά τα φαντάστηκες. Σα να ήσουν εκεί (-;
Η αλήθεια είναι ότι και εγώ περιμένω εκπλήξεις (αν και σαν λαός έχουμε το κακό ότι ξεχνάμε εύκολα). Παρόλα αυτά δεν σου κρύβω ότι βρίσκω πολύ λυπηρό το γεγονός ότι για να ελπίζουμε σε μια αλλαγή συνείδησης και σε μια αλλαγή γενικά (και δεν μιλάω για δραματική αλλαγή, δεν είμαι τόσο αισιόδοξη, ή αν θες τόσο αφελής) έπρεπε πρώτα να καεί η μισή Ελλάδα κυριολεκτικά.Γιατί κακά τα ψέματα χρόνια τώρα "καιγόμαστε" αλλά κανείς δεν φάνηκε να ενοχλείται, πρέπει όντως να καίγεται το σπίτι μας για να αφυπνιστούμε...δυστυχώς.
Καταρχήν καλώς ήρθες και καλό χειμώνα.
Λοιπόν, δεν νομίζω ότι ένα Q&A μεταξύ πολιτικών και ΜΜΕ (και όχι debate, που by default περιλαμβάνει την έννοια της αντιπαράθεσης), ούτε φυσικά οι συμμετέχοντες, αντιπροσωπεύουν/αντικατοπτρίζουν τη δημοκρατία στη χώρα μας. Ένα προεκλογικό τερτίπι ήταν, του στυλ "άντε να το κάνουμε, να τελειώνουμε". Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικοί θεσμοί που αντιπροσωπεύουν τη δημοκρατία σε μία κοινωνία από μία τηλεοπτική παραγωγή και τους εκάστοτε αστέρες.
Δεύτερον, δεν νομίζω ότι κανείς είναι συνειδητά ανειλικρινής. Και σίγουρα πιστεύω ότι η διοίκηση ενός ολόκληρου κράτους είναι πολύ δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση. Γιαυτό και δεν δίνω ιδιαιτερη βάση αν κάποιος υποσχέθηκε π.χ. 10% μείωση του φόρου εισοδήματος και τελικά δεν κατάφερε να την εφαρμόσει. Τα κριτήρια επιλογής της ψήφου δεν (πρέπει να) είναι πλειοδοτικά.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι σε αυτές τις εκλογές φαίνεται η ένδεια σε όραμα που έχουν οι βασικοί συμμετέχοντες. Και οι δύο μεγάλοι μιλούν σαν διαχειριστές, με νούμερα και ποσοστά, υποβιβάζοντας τη σημασία της ψήφου σε επιλογή αυτού που θα δώσει τα περισσότερα. Για το όραμα της νέας Ελλάδας, πού θέλουν να πάει αυτή η κοινωνία, πάνω σε ποιους πυλώνες θέλουν να στηριχτεί (και όχι τα κλασικά τσιτάτα: παιδεία, τεχνολογία, δικαιοσύνη κλπ.) κανείς δεν αρθρώνει πειστική κουβέντα.
Εγώ πάντως την έχω πάρει την απόφασή μου για την Κυριακή, θεωρώντας ότι η de facto ταύτιση πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων είναι ένας ακόμα βρόγχος στην έκφραση της ελεύθερης πολιτικής βούλησης.
Δημοσίευση σχολίου