Τα βιβλία ταξιδεύουν
Αν κάποτε βρείτε ένα βιβλίο σε κάποιο παγκάκι, κάθισμα του μετρό, ή δημόσιο χώρο γενιικά, μη βιαστείτε να συμπεράνετε ότι κάποιος το ξέχασε ή το παράτησε εκεί. Κοιτάξτε το καλά πρώτα. Μπορεί να έχει στο εξώφυλλο μια ετικέτα που να λέει κάτι σαν: "Δεν έχω χαθεί. Ταξιδεύω!". Και κοιτώντας στο εσώφυλλο, μπορεί να βρείτε άλλη μια ετικέτα που να λέει κάτι σαν: "Γεια σου! Είμαι ένα ξεχωριστό βιβλίο. Με άφησαν επίτηδες εκεί που με βρήκες, για να γνωρίσω νέους φίλους/αναγνώστες".
Σας φαίνεται παράδοξο; Κι όμως σε αυτό ακριβώς συνίσταται το book crossing. Αυτοί που το εξασκούν, οι bookcrossers δηλαδή, αφήνουν βιβλία σε δημόσιους χώρους, τα απελευθερώνουν όπως λένε οι ίδιοι, για να τα βρουν άλλοι άνθρωποι που αγαπούν το διάβασμα, να τα διαβάσουν κι αυτοί κι ύστερα να τα απελευθερώσουν κι αυτοί! Έτσι, τα βιβλία περνούν από χέρι σε χέρι. Ταξιδεύουν.
Οι bookcrossers πιστεύουν ότι έιναι κρίμα ένα καλό βιβλίο να σκονίζεται στα ράφια μιας βιβλιοθήκης. Προτιμούν να το στερηθούν οι ίδιοι για να μπορεί να το χαρεί ο καθένας. Έτσι τα βιβλία περνούν από το εγώ στο εμείς! Το site του bookcrossing δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθεί κανείς την πορεία του βιβλίου από αναγνώστη σε αναγνώστη. Οι bookcrossers λένε ότι έιναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα να μαθαίνεις ότι κάποιος άλλος διαβάζει το βιβλίο σου, μπορεί σε άλλη πόλη, μπορεί ακόμα και στο εξωτερικό. Έχεις ακόμα τη δυνατότητα να διαβάσεις και τα σχόλιά του!
Οι απελευθερώσεις φυσικά είναι εθελοντικές. Κανένας δεν υποχρεώνει κανέναν για τίποτα κι αυτό είναι το πιο καλό στο bookcrossing. Κι αν σας φαίνεται κάπως δύσκολο να αποχωριστείτε τα βιβλία σας, το επιχείρημα των bookcrossers είναι ότι από τη στιγμή που άρχισαν να ασχολούνται, περνούν τόσα βιβλία από τα χέρια τους που δεν τους νοιάζει πια.
Οι bookcrossers δεν αρκούνται στο να απελευθερώνουν βιβλία. Επειδή είναι άνθρωποι που τα αγαπούν τόσο, συζητούν μεταξύ τους γι' αυτά, ανταλλάσσουν απόψεις κι ανοίγουν τους ορίζοντές τους σε σχέση με την ανάγνωση [και όχι μόνο]. Τους αρέσει, επίσης, να μαζεύονται πότε-πότε, και να κάνουν εκδηλώσεις σχετικές με το βιβλίο. Οι Έλληνες bookcrossers έχουν οργανώσει με μεγάλη επιτυχία δύο πανελλήνια συνέδρια, ένα στη Θεσσαλονίκη πέρυσι κι ένα στην Αθήνα πριν λίγο καιρό, στα οποία bookcrossers από όλη την Ελλάδα ήρθαν σ' επαφή, πέρασαν όμορφα και απελευθέρωσαν πολλά-πολλά βιβλία.
Αν αγαπάτε τα βιβλία, είναι πολύ πιθανό να ενθουσιαστείτε με την ιδέα του book crossing. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ. Και υπάρχει και το ελληνικό φόρουμ, στο οποίο οι έλληνες bookcrossers ανταλάσσουν ηλεκτρονικά τις απόψεις τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου